CHIRURGIE
Chirurgia dentara, ultimul taram pentru salvarea danturii.
La prima vedere nu pare, insa tinerii sunt o categorie de pacienti care, in mod frecvent, au nevoie de interventii specializate de chirurgie dentara. Ritmul de viata activ, leziunile produse in mod accidental in timpul antrenamentelor sau a competitiilor sportive, micile incidente casnice sau caderile intamplatoare devin ocazii ce-i predispun la traumatisme orale, inclusiv dentare. In situatiile mai grave, in ciuda tehnologiilor dentare avansate si a tratamentelor de endodontie si de estetica dentara, cu tot profesionalismul medicilor din acest cabinet stomatologic, dintii afectați nu mai pot fi salvati. Astfel, “nefericitii” in cauza se transforma in “candidatii” perfecti pentru procedurile de chirurgie dentara, adeseori insotite si de extractii dentare.
Chirurgia dentara. Caracteristici de baza
Chirurgia odontostomatologica, ce este cunoscuta si cu denumirea de chirurgie dentara, se ocupa cu acele interventii chirurgicale ce au drept scop remedierea unor situatii anatomice sau biologice dificile. Este vorba despre imprejurari in care inesteticul sau afectiunile orale nu pot fi rezolvate sau ameliorate cu ajutorul altor tipuri de tratamente stomatologice. Includerea acestei ramuri stomatologice printre tratamentele cabinetului nostru, ne permite rezolvarea cazurilor de extractii dentare si nu numai. Aceasta specializare faciliteaza de altfel si efectuarea interventiilor complexe:
- De la nivelul osului alveolar si a tesutului gingival
- Ce intereseaza tesuturile moi si mucoasele cavitatii orale
- Ce includ si tratarea formatiunilor chistice de natura patologica
Importanta tehnicilor de chirurgie dentara
Specializarea medicilor nostri in chirurgie dentara permite reabilitarea dintilor care, in absenta tehnicilor chirurgicale, ar fi definitiv compromisi. Asociate si cu alte ramuri stomatologice, procedurile acestei categorii au rolul sa:
- Asigure terapia tesuturilor de sustinere dentara (periodontiu) afectate de boala parodontala;
- Corecteze anomaliile osoase si gingivale in asa incat pacientii sa poata beneficia de implanturi dentare rezistente;
- Atenueze diformitatile scheletului fetei (oasele maxilare si mandibulare) astfel incat sa permita terapiile ortodontice cu aparate dentare;
- Faciliteze extractia radacinilor incluse in osul arcadei sau a dintilor incomplet erupti si acoperiti de gingii;
- Permita ablatia varfului radacinii dentare (rezectie apicala) afectate de o infectie (granulom);
- Trateze si sa corecteze patologiile gingivale, eliminand astfel lucrurile inestetice (de exemplu “surasul gingival”)
Care sunt interventiile noastre de chirurgie dentara?
1. Extractii dentare simple Extractiile dentare simple ale dintilor monoradiculari (canini, incisivi) sau pluriradiculari (molari, premolari) reprezinta cele mai frecvente proceduri de chirurgie dentara pe care le efectuam in acest cabinet stomatologic din Bucuresti. Chiar daca uneori este nevoie de mai multa precizie din partea specialistului in chirurgie dentara si de cunoasterea unor tehnici specifice, manevrele sunt simple si rapide.
2. Extractii dentare incluse Extractiile dentare incluse sunt destinate elementelor dentare (cel mai adesea este vorba despre ultimii molari si de canini) care, desi trecuta perioada normala de eruptie, nu au “rasarit” pe arcada. Adeseori, acestia raman partial / total “cufundati” in osul maxilar sau mandibular, fiind acoperiti de gingie. In unele cazuri pot sa creasca intr-o directie gresita, situatie ce poate cauza o serie de probleme: - Inflamatia si durerea gingiilor; - Dificultatea de a mai deschide gura; - Igiena dentara dificila; - Aparitia proceselor cariogene; - Formarea chisturilor.
3. Extirparea chisturilor maxilare (chistectomie) Chisturile sunt un fel de cavitati patologice nou formate la nivelul arcadei si acoperite de o membrana epiteliala. In cabinetul nostru de stomatologie Bucuresti ajung pacienti cu diverse formatiuni chistice: - Chisturi dentare, ce afecteaza un dinte / tesutul de sustinere (parodontiu); - Chisturi radiculare de natura inflamatorie, localizate la nivelul radacinii dintelui; - Chisturi foliculare, caracterizate de prezenta coroanei dentare in cavitatea chistica; - Chisturi traumatice, aparute ca urmare a unor leziuni accidentale.
4. Rezectie apicala (apicectomie) Rezectia apicala, ca tehnica de chirurgie dentara, presupune taierea (ablatia) portiunii din varful radacinii dintilor (portiunea apicala) monoradiculari sau pluriradiculari. Obiectivul acestei interventii este de a sigila canalul apical atunci cand procedura nu a fost posibila prin tratamentele de endodontie (obturatii coronare, tratamente de canal). Daca procedura de devitalizare (tratamentul endodontic) da gres, exista riscul formarii infectiilor cronice (granuloame) la baza radacinii dentare.
5. Chirurgie dentara preprotezica Interventiile de chirurgie dentara preprotezica au drept scop rezolvarea leziunilor de la nivelul parodontiului (tesutul de sustinere dentar). In unele cazuri, pacientilor ce au nevoie de restaurari dentare (lucrari de protetica, punti dentare sau coroane dentare), le recomandam in prealabil o serie de terapii parodontale particulare:
- Aditie de os sau cresterea cantitatii de os alveolar
- Sinus Lift, ce presupune regenerarea osoasa a arcadei superioare
- Remodelare estetica a tesuturilor moi (gingivectomie) in caz de hiperplazie gingivala